D: Datacenter

09 september 2024

Datacenter

Een datacenter is een faciliteit die is ontworpen om computerapparatuur en bijbehorende componenten te huisvesten, zoals telecommunicatie- en opslagsystemen. Grote technologiebedrijven, zoals Amazon, Google en Microsoft, beheren uitgebreide datacenterinfrastructuren om hun wereldwijde dienstenaanbod te ondersteunen.

Datacenters spelen een cruciale rol in de moderne informatietechnologie (IT)-infrastructuur en ondersteunen een breed scala aan digitale diensten en toepassingen, waaronder cloud computing, webhosting, gegevensopslag, big data-analyse en meer. Om ervoor te zorgen dat servers en andere apparatuur betrouwbaar kunnen functioneren moet de nodige stroomvoorziening, koeling, beveiliging en connectiviteit geboden worden.

Kenmerken van datacenters

Belangrijke kenmerken van datacenters zijn onder andere:

  • Servers en Apparatuur: Datacenters bevatten racks met servers, opslagapparaten en netwerkapparatuur die worden gebruikt om gegevens te verwerken, op te slaan en te verzenden.
  • Stroomvoorziening: Om ervoor te zorgen dat de apparatuur ononderbroken kan werken, hebben datacenters geavanceerde stroomvoorzieningssystemen, waaronder noodstroomvoorziening (UPS) en back-upgeneratoren.
  • Koeling: De warmte die wordt gegenereerd door de servers en andere elektronische apparatuur moet effectief worden afgevoerd om oververhitting te voorkomen. Datacenters maken gebruik van krachtige koelsystemen, zoals airconditioning en koeltorens.
  • Beveiliging: Datacenters zijn streng beveiligd om ongeautoriseerde toegang tot de apparatuur en gegevens te voorkomen. Dit omvat fysieke beveiliging, toegangscontrole, bewakingscamera’s en andere beveiligingsmaatregelen.
  • Connectiviteit: Datacenters zijn verbonden met uitgebreide netwerken om gegevensuitwisseling mogelijk te maken. Ze kunnen bijvoorbeeld verbonden zijn met internetbackbones en andere netwerkinfrastructuren.
  • Betrouwbaarheid: Betrouwbaarheid is een cruciaal aspect van datacenters. Veel datacenters zijn ontworpen volgens bepaalde betrouwbaarheidsstandaarden, zoals de Tier-classificatie van het Uptime Institute, om ervoor te zorgen dat ze kunnen blijven functioneren, zelfs in het geval van stroomuitval of andere storingen.