P: Pensioenregeling

12 juni 2024

Pensioenregeling

Als je in dienst ben bij een werkgever dan bouw je meestal via je werkgever een pensioen op. Dat is dan de regeling die je werkgever hanteert en deze

Verschillende soort pensioenregelingen

Er zijn drie soorten pensioenregelingen.

  • Er is een zogeheten uitkeringsovereenkomst, waar er afgesproken wordt met jou over de hoogte van je pensioenuitkering als je klaar bent met werken. Jij en je werkgever betalen een bedrag aan een instantie die jouw pensioen regelt.
  • De premieovereenkomst houdt in dat er een premie wordt betaald (van tevoren afgesproken) die dan vervolgens belegd wordt. Bij deze regeling is het vaak niet zeker hoe hoog je pensioen wordt en is onderhevig aan hoe succesvol de belegging is.
  • Een iets zeldzamere vorm is de kapitaalovereenkomst. Bij deze vorm maak je afspraken over de hoogte van het kapitaal waarmee je een pensioenuitkering aankoopt.

Onderhandelen over je pensioenregeling

Het is van groot belang dat je bij je (toekomstige) werkgever je pensioen bespreekt. Het is vaak zo dat een werkgever al bij een pensioenuitvoerder aangesloten is en zij daarmee jou een regeling aanbieden. Ga tijdens contractonderhandelingen hierop in, kijk wat de mogelijkheden voor jou zijn.