E: Energievoorziening

12 juni 2024

Energievoorziening in de rail

De energievoorziening in de railindustrie is een complext systeem dat essentieel is voor het functioneren van treinen en spoorwegsystemen. Er zijn verschillende manieren om energie te leveren aan treinen, afhankelijk van het type trein en de specifieke spoorweginfrastructuur.

Verschillende soorten spoorbanen

Vaak wordt het energievoorzieningssysteem van spoorlijnen geassocieerd met de bovenleiding. Dit is ook het meest opvallend en kenmerkende onderdeel. Dit systeem bestaat uit een reeks draden die boven de sporen hangen en die verbonden zijn met een stroombron. De trein heeft een apparaat, genaamd pantograaf, dat de stroom van de bovenleiding opvangt en naar de motor van de trein leidt.

Een andere methode voor het leveren van energie aan treinen is via derde rail-systemen. Dit systeem bestaat uit een geleiderail die zich aan de zijkant van de sporen bevindt, en een sleepschoen of stroomafnemer aan de trein die contact maakt met de rails om stroom op te vangen.

Voor sommige treinen, zoals dieseltreinen, wordt de energie geleverd door een on-board generator die wordt aangedreven door de verbranding van dieselbrandstof.

Naast de energievoorziening voor de treinen zelf, is ook de energievoorziening voor de signalering en communicatiesystemen langs de spoorweg cruciaal voor de veiligheid en efficiëntie van het spoorwegsysteem. Dit wordt vaak geleverd via aparte kabels en systemen die parallel lopen aan de sporen.