Blog: Jouw werkgeluk De gesprekken tussen onze kandidaten en accountmanagers om te worden gedetacheerd zijn essentieel. Wat zorgt ervoor dat jij elke dag met plezier je bed uitstapt en met vreugde naar werk gaat? Wat maakt jou gelukkig in je werk? Werkgeluk is voor iedereen anders en onderzoek wijst uit dat de factoren trots, vertrouwen en erkenning vaak een grote rol spelen. Als werkgever moet je daarin een centrale rol spelen voor je werknemers.

26 april 2024

Wat is jouw werkgeluk?

“De combinatie werken met techniek en met mensen is iets waar ik dagelijks van kan genieten.”

Werkgeluk gaat over het met trots en met passie kunnen vertellen over je werk. En Juan doet dat. Hij werkt ondertussen alweer een paar jaar met plezier voor het GVB, maar die samenwerking kwam niet zomaar tot stand.

“Nadat ik Juan leerde kennen was ik al snel overtuigd dat hij dé man zou zijn voor het GVB, maar er was twijfel bij de opdrachtgever” herinnert Stefan (directeur van Esler) zich, “De opdrachtgever had specifiek hun probleem benoemd waarvoor ze een teamleider zochten met bepaalde kwalificaties. Juan beschikt over die kwalificaties, alleen was dat lastig vast te leggen in de offerte.”

Juan was zelf gelijk enthousiast “De job was een mooie uitdaging en verlenging in mijn carrière. De techniek, het team, de mens, projecten en systemen. Het valt allemaal bij elkaar in deze functie.”

Op advies van Stefan werd alsnog een gesprek gepland en een aantal weken later was de start van Juan bij het GVB een feit. “Kennis van de kandidaat en een korte communicatielijn met de opdrachtgever is een must have om tot goede matches te komen. Die hebben we en daar zijn we trots op. En we zijn vooral trots op Juan dat hij de verwachtingen van onze opdrachtgever wist te overtreffen!”

Zingeving

Om goed werk te leveren moet je goed op je plek zitten. Het iOpener Institute in Oxford heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de drijfveren voor geluk in het werk. Ruim 60.000 mensen uit 182 landen zijn gevraagd welke factoren hun werkgeluk beïnvloeden.

Een van de belangrijkste bevindingen van het onderzoek is dat werkgeluk sterk wordt beïnvloed door iemands relatie met collega’s en managers. Werknemers die een positieve relatie hebben met hun collega’s en zich gesteund en gewaardeerd voelen door hun managers ervaren meer werkgeluk. En deze factoren worden sterk beïnvloed door de cultuur van het bedrijf.

Voor Juan was dit meteen voelbaar, “Ik kan zeggen dat ik vanaf de eerste dag mij zeer welkom heb gevoeld. Ik ervaar het als een familie en ik hoop nog jarenlang te mogen genieten van mijn functie.”

Een andere belangrijke factor in het ervaren van werkgeluk is het gevoel van een doel en de betekenis die je ontleent aan je werk. Wanneer je het gevoel hebt dat je werk een doel heeft en een zinvolle bijdrage levert, dan is de kans groter dat je betrokken en tevreden bent in je werk. Overtuiging en trots in je werk betekent dat je gemotiveerd bent en veerkrachtiger zal zijn bij veranderingen.

Voor onze professionals geeft het werken aan mooie projecten die tastbare resultaten opleveren veel voldoening. Oud collega Rachid vatte het in zijn interview  mooi samen: “Het mooiste is als hetgeen je ontworpen hebt is gerealiseerd. Dat je er heen kan gaan en het met iemand kan bekijken en kan zeggen: ‘kijk hier heb ik een bijdrage aan geleverd’. Die bijdrage leveren aan iets dat tastbaar is en de dynamiek die daar bij komt kijken maken het bijzonder.”

Ook Marco Heine vond zingeving in z’n werk: “Vaak als ik ergens ben en ik zie iets moois, dan visualiseer ik daar meteen een verlichtte avondsituatie bij. Mooie projecten met verlichting realiseren is mijn ambitie.”

Balans

Voor de hand liggend is ook dat de balans tussen werk en privéleven, een eerlijke vergoeding en mogelijkheden voor groei en ontwikkeling belangrijke factoren zijn voor loopbaangeluk. Werknemers die het gevoel hebben dat hun werk hun privéleven niet overneemt, die eerlijk worden beloond voor hun inspanningen, en die kansen hebben om te leren en te groeien in hun loopbaan, zijn eerder tevreden en vervuld in hun baan.

Als duurzaam detacheerder zijn wij constant bezig met het begrijpen van de drijfveren van elk individu en deze te koppelen aan de juiste cultuur of werkomgeving. Ook in onze eigen day-to-day.

Duurzaam werken betekent dat je goed in je vel zit, dat je fysiek en financieel fit bent, maar ook dat je secundaire en tertiaire behoeften (ambitie, trots, vertrouwen, erkenning, gezag, vriendschap en nog veel meer factoren) behartigd worden. In andere woorden, duurzaam detacheren gaat over het werkgeluk van onze professionals.

Juan heeft bij de GVB zijn werkgeluk in ieder geval gevonden, “Elke dag ga ik met een glimlach naar mijn werk en kom met een glimlach weer thuis.” En dat is waar wij het uiteindelijk voor doen. Dat is ons werkgeluk.

Ervaar jij werkgeluk? Ben jij benieuwd wat wij daarin voor je kunnen betekenen? Neem contact met ons op en wij gaan er samen mee aan de slag.

Gerelateerde blogs

Een kaartenhuis

  • Blog

Een accountmanager detachering en het opbouwen van het hele detacheringspro…

Lees meer

AI in recruitment

  • Blog

Hoe gaat het met de integratie van AI in recruitment?

Lees meer

Intelligente verkeerssystemen

  • Blog

De komende jaren verandert de wereld van verkeer en vervoer ingrijpend. Sys…

Lees meer

Interessante vacatures