Blog: Een kaartenhuis Een accountmanager detachering en het opbouwen van het hele detacheringsproces.

22 mei 2024

Een profiel opbouwen

Steentje voor steentje bouw je het op. Elke stap metsel je voorzichtig op de volgende, elke keer weer. Het is een uitdaging, elke keer weer. Een kandidaat vinden tot aan een plaatsingsovereenkomst tekenen. De detachering is een prachtig vak waar je als accountmanager alle bouwstenen voorzichtig bij elkaar brengt tot een grote creatie. En daar moet uiteindelijk een vlag op wapperen van jouw succes, want elke nieuwe plaatsing moet gevierd worden.

Plaatsingen zijn een absolute win-win voor iedereen. De professional met een baan, de opdrachtgever met een nieuwe werknemer en de accountmanager met tevreden partijen. Elk succes zal weer een mooi verhaal zijn over hoe het tot stand is gekomen. Het vertelt hoe de puzzelstukjes op hun plaats vielen, hoe de juiste persoon op de juiste plek terechtkwam.

Wil jij ook aan de slag in de detachering als Accountmanager?
Ga dan naar onze Kantoorfuncties pagina
of kijk bij  onze vacatures voor de nieuwste uitdagingen.

Toch komen die wapperende successen niet aanwaaien (pun intended). Ondanks dat het nog altijd een leuk proces is, ondanks dat de contacten leggen met mensen nog altijd zeer fijn werk is, is het opbouwen van dat proces een uitdaging. Zelfs dat proces kan vaak verschillen. Soms is het een flat, soms een kaartenhuis, soms een legohuis, soms een hoge toren die veel wind vangt, soms een boothuis en soms is het een taart waar alle ingrediënten heel goed bij elkaar passen, maar het uiteindelijk bij het uit de oven halen toch nog inzakt. Er zijn natuurlijk genoeg metaforen te bedenken, want nogmaals, elk verhaal is anders. Daarom vinden wij vaak dat detacheren veel weg heeft van persoonlijke verhalen vertellen.

360° rol

We noemen de rol van de accountmanager daarom ook niet voor niets een 360 graden-rol. Je bent namelijk alle zijden van de markt aan het managen. Dus niet alleen noord – zuid, links en rechts, maar ook noordwest en rechtsonder. Dan kan het zomaar zijn dat je de behoeften van de opdrachtgever aan het managen bent, maar dat je ook de professional aan het voorbereiden bent. Wij krijgen veel voldoening uit het feit dat wij de ontbrekende competenties of certificaten bij een professional mogen aanvullen en ontwikkelen zodat alle partijen krijgen wat zij willen. Dat betekent dan ook dat je een cursus of misschien zelfs huisvesting moet regelen.

Daarmee laat je eigenlijk de traditionele sales-rol links liggen, want in deze rol ben je meer belangenbehartiger dan ooit. Op het moment van schrijven is de markt zelfs zodanig dat het leuke klantcontact nagenoeg organisch ontstaat, het tekort aan personeel heeft ervoor gezorgd dat werven van klanten volledig op z’n kop staat. Dat maakt kandidaten werven misschien uitdagend, echter sta je af en toe wel zij aan zij met je opdrachtgever op een fijne manier de markt af te zoeken naar de volgende engineer.

Of dan spreek je de starter die zich eigenlijk nog geen raad weet met zijn kwalificaties. Daar is de kracht van detachering het allergrootst. Hier speel jij een rol in het opzetten van de carrièrepaden van beginnende professionals. Natuurlijk kan het zo zijn dat ook een starter wel direct weet wat hij wil, maar bij jou de kennis ligt om ze te laten proeven van verschillende projecten bij verschillende werknemers. Je bouwt een relatie op waarmee er allerlei mogelijkheden worden verkend die er voor de starter liggen.

En dan?...

En dan is daar het succes. Het soort succes wat aanstekelijk is, waar de herhaling ervan nooit saai wordt. Als een peuter die het kaartenhuisje of blokkentoren omslaat omdat het bouwen ervan telkens leuk blijft. Elke keer weer. En dan zijn alle clichés plots waar, het is namelijk fijn om mensen blij te maken. Ook is het leuk om je klanten tevreden te stellen want inmiddels ben je nagenoeg partner geworden. En misschien geeft het nog het meeste voldoening om iemands carrière vooruit te helpen. Nogmaals, cliché na cliché, tenenkrommend, maar ontzettend waar. Wij doen leuk werk. Keer op keer.

Ben je benieuwd naar wat voor vacatures er zijn in de detachering? Kijk bij onze vacatures voor interessante uitdagingen bij Esler.

Gerelateerde blogs

AI in recruitment

  • Blog

Hoe gaat het met de integratie van AI in recruitment?

Lees meer

Intelligente verkeerssystemen

  • Blog

De komende jaren verandert de wereld van verkeer en vervoer ingrijpend. Sys…

Lees meer

Walrusklasse Onderzeeboten

  • Blog

Nieuwe onderzeeboten zullen naar alle waarschijnlijkheid iconische Walruskl…

Lees meer

Interessante vacatures