Interview: Technisch adviseur verledding bij gemeente Amsterdam (deel 1) Wij zetten graag onze collega's in de spotlight, vooral omdat zij vaak een bijdrage leveren aan mooie projecten bij opdrachtgevers. In dit interview praat ik, Raoul, met Rachid Allaoui over zijn werk bij het ingenieursbureau van de Gemeente Amsterdam. Hij werkte op de afdeling Openbare Verlichting aan het verLEDdingsproject. Wij waren benieuwd naar zijn werkzaamheden en wat hij daarover had te vertellen.

29 maart 2024

Voorstellen

Raoul: Om maar meteen met de deur in huis te vallen. Wat is het verLEDdingsproject precies?

Rachid: Het verLEDdingsproject is een duurzaamheidsproject. In de stad heb je allemaal lichtmasten en al die lichtmasten hebben armaturen. Voor dit project moeten alle conventionele lichtbronnen “verLED” worden, dus ze moeten omgezet worden naar LED verlichting. Ik ben aangetrokken om daar een bijdrage in te leveren.

Ik kwam in eerste instantie voor de voorbereiding van het totale programma. Ondertussen doe ik een specifiek project binnen het grote geheel, namelijk tunnels en onderdoorgangen in de gemeente Amsterdam, waar ik technisch adviseur voor ben.

Heb je daar zelf voor gekozen, hoe is dat gegaan?

Nee, dat is eigenlijk vrij spontaan ontstaan. Na een maand kwam de vraag of ik het leuk zou vinden om daar ook een bijdrage in te leveren en dat is langzaam uitgegroeid tot veel meer.

Overigens is dat niet het enige wat ik doe. Naast het verLEDdingsprogramma ben ik nu ook betrokken bij de voorbereiding van LSD-projecten (lichtkunst, stadsilluminatie, en decoratieve verlichting). De verdeling tussen die twee projecten is ongeveer 50/50. [In het tweede deel van het interview gaan we verder in op de LSD-projecten].

Carrière in verlichting

Had je verwacht dat je hier nu mee bezig zou zijn? Heb je hier naar toe gestuurd in je carrière?

Ik ben eigenlijk per toeval in de openbare verlichting terecht gekomen en sindsdien heb ik hier een passie voor gekregen. Openbare verlichting vervult een belangrijke rol binnen onze maatschappij en ik draag daar graag een steentje aan bij.

Waar zit die passie nog meer in denk je?

Dat zit in meerdere aspecten. Aan de ene kant zit het in het idee dat je van niets iets kunt maken. Als er bijvoorbeeld een woonwijk moet worden gerealiseerd dan is er nog geen verlichting. Dat moet je dan gaan ontwerpen; wat zijn de technische eisen? Hoe moet het ontwerp eruit te zien? Welke uitdagingen liggen er?

Daarnaast zit het ook in een stukje coördinatie en aansturing, gesprekken voeren met allerlei verschillende partijen. Je bent niet elke dag hetzelfde aan het doen.

Maar het mooiste is als hetgeen je ontworpen hebt is gerealiseerd. Dat je er heen kan gaan en het met iemand kan bekijken en kan zeggen “kijk hier heb ik een bijdrage aan geleverd”. Die bijdrage leveren aan iets wat tastbaar is en de dynamiek die daar bij komt kijken maken het bijzonder.

Hoe lang duurt zo’n project?

Dat verschilt, je hebt projecten van twee maanden maar ook projecten van twee jaar. Dat verLEDdingsprogramma duurt bijvoorbeeld een aantal jaar omdat heel Amsterdam verLED moet worden.

Ervaring met Esler

Ben je voor dit LED project met ons in contact gekomen?

Nee, ik was op gegeven moment opzoek naar iets anders en ben toen via m’n netwerk in contact gekomen met Peter [accountmanager infra bij Esler]. Ik heb bij hem aangegeven wat mijn wensen zijn en toen is het een beetje gaan rollen.

Ik vind Peter trouwens echt een topgozer. We spreken elkaar een keer in de anderhalve maand. Dan komt hij even langs of dan bel ik hem op. Ik vind het fijn dat hij zo betrokken is. Vaak zie je namelijk bij heel veel bureaus dat ze bijna geen contact meer met je hebben als ze je geplaatst hebben. Bij Peter is dat niet zo, als er iets is of je wilt iets met hem bespreken dan reageert hij meteen. Daarnaast komt hij altijd z’n afspraken na en is hij eerlijk en betrouwbaar. Als iets kan dan kan het, als het niet kan dan kan het niet.

Dat is leuk om te horen! Jij denkt bij Esler uiteraard meteen aan Peter, maar wat is je gevoel bij de rest van Esler?

Wat mij als eerste opvalt is dat er een fijne familie cultuur heerst. Jullie hebben korte lijnen en dingen kunnen snel geregeld worden. Ondanks dat ik gedetacheerd heb ik wel het gevoel dat ik een echte medewerker van Esler ben.

Zijn er dingen die je ons zou aanraden?

Het is altijd goed om te weten van elkaar waar iedereen mee bezig is en waar iemands expertise ligt. Ik zou zeggen laat mensen daar eens wat over vertellen. Mijn expertise in openbare verlichting zou voor iemand anders interessant kunnen zijn als zijn of haar project daar raakvlakken in heeft. Laten we elkaar onderling gewoon versterken.

Goede feedback! Dat is precies de reden waarom we onder andere deze interviews gaan doen dit jaar. Jij bent een van de gezichten van Esler en we willen jou dus ook die ruimte geven om dat te kunnen vertellen.

In het tweede deel van het interview gaan we dieper in op de ambities van Rachid en horen we meer over de LSD-projecten.

Gerelateerde blogs

Toezichthouder Bouwkunde op Schiphol

  • Interview

Wij zetten graag onze collega's in de spotlight, omdat zij vaak bij mooie p…

Lees meer

Duurzaamheidscoördinator bij gemeente Amsterdam

  • Interview

We spraken met Eline de Leeuw in het Amstelpark over haar functie als duurz…

Lees meer

Wapensysteem manager bij de Koninklijke Marine

  • Interview

Wat doet een wapensysteem manager bij de Koninklijke Marine? Wij gingen lan…

Lees meer

Interessante vacatures