Blog: AI in recruitment Hoe gaat het met de integratie van AI in recruitment?

07 november 2023

Niets nieuws

Artificial Intelligence bestaat natuurlijk veel langer, de grote ontwikkelingen en de toegankelijkheid hebben het echter wel het gesprek van de dag gemaakt. En voorlopig is het nog even te vroeg om je collega’s de mond te snoeren, want steeds meer bedrijven vinden hun pad naar de kunstmatige intelligentie.

AI is dan ook een verzamelnaam voor de vele geautomatiseerde toepassingen die technologische vooruitgang heeft gerealiseerd door de afgelopen decennia. Denk maar aan de spamfilters die al sinds jaar en dag een onlosmakelijk deel zijn van het mailverkeer. Excelformules en macro’s die door de grootste bedrijven ter wereld gebruikt worden. En de chatbots die geautomatiseerde antwoorden geven zijn ook al geruime tijd beschikbaar. Eigenlijk werk je er al mee, maar toch is er een mini-revolutie aan het plaatsvinden betreffende AI.

Wil jij ook aan de slag in de detachering met behulp van AI?
Ga dan naar onze Kantoorfuncties pagina
of kijk bij  onze vacatures voor de nieuwste uitdagingen.

Futuristisch en toegankelijker

De nieuwe ontwikkelingen in de AI vergaren veel aandacht, dat is voornamelijk omdat er nieuwe AI modellen zijn met een enorme reeks aan toepassingen. Echter is het de generatieve AI die met zijn toepassingen een futuristische en vooral menselijke aspect hebben. Dit is mogelijk geworden met de grote hoeveelheden data die nu pas beschikbaar is, alsmede de technologische vooruitgang. Daarmee is het een spannende tijd voor het gebruik van deze kunstmatige intelligentie.

Maar hoe is dit van toepassing op ons dagelijkse werk? Gaan we vanaf nu voor elke email een prompt in ChatGPT gooien of is de digitale luiheid ons nog niet de baas? Vanuit de detachering staan wij voor een persoonlijke touch en op een, zoveel mogelijk, op de persoon gerichte aanpak. Dat wil echter niet zeggen dat middels AI de persoonsgerichte aanpak niet kan verbeteren. Denk maar eens aan het suggereren van matchende functies waar je zelf als recruiter niet aan hebt gedacht. Of patronen ontdekken in de lengte van dienstverbanden, zodat kan worden geanalyseerd hoe loyaal een werknemer is aan een bedrijf. Een kleine greep uit de taken waarin AI een fijne aanvulling is.

Een persoonlijke touch

De clichés zijn natuurlijk waar, de toepassingen kunnen inderdaad eindeloos zijn, echter is er ook een keerzijde. En dat is natuurlijk de hamvraag die nagenoeg iedereen aan zichzelf stelt: worden wij, zielen van vlees en bloed, spoedig vervangen door metalen blikken met een printplaat? Dat zal in eerste instantie nog niet storm lopen, maar wij zien wel steeds vaker dat bedrijven hun processen en klantcontact bijna volledig automatiseren. De beschikbaarheid en toegankelijk van deze tech is daar debet aan. Ondanks dat Truus of Sep over de chat veel gezelliger is, kan een chatbot veel meer gesprekken tegelijk voeren.

Deze overgang bespaart in de kosten, en is daarmee natuurlijk aantrekkelijk. Toch is het belangrijk om het persoonlijke niet in deze transitie links te laten liggen. Daarmee is de vraag, lukt het bedrijven en met name in onze branche, waar het voornamelijk over mensen gaat, om de persoonlijke touch niet kwijt te raken? Zal het zo zijn dat jouw zorgen over je baan of carrière steevast persoonlijk worden beantwoord? Zal je CV nog wel door een echt persoon beoordeeld worden of stoppen we het door een machine die jou afwijst omdat er een vinkje mist achter PowerPoint Basiscursus 2?

Ook wij vinden dit terechte vragen. Het zou namelijk eeuwig zonde zijn om een kandidaat te zien afhaken door een technische eis die vrij makkelijk aangevuld zou kunnen worden. Daarom is het zaak om een goede balans te vinden en met AI voornamelijk je detacheringsproces te verrijken. Dus je gedicht laten genereren door AI voor het Sinterklaasdobbelspel op kantoor is prima, maar doe het beoordelen van een motivatiebrief toch echt zelf.

Gestage integratie

Kunstmatige intelligentie is ontzettend bruikbaar, er steeds beter in worden is belangrijk voor de recruitment. Gelukkig is de learning curve niet bijster hoog. En als dat nog steeds een probleem blijkt te zijn, vliegen de op AI gebaseerde tools je nu al om de oren, die ook nog eens constant beter worden. De boot missen hoeft niet, maar zoals met meerdere grote omslagen die wij in de geschiedenis van de werkvloer hebben gehad, ga de veranderingen vooral niet negeren.

  • Begin klein en bouw geleidelijk uit.
  • Raadpleeg mensen die eventueel wel kennis hebben van toepasselijke AI.
  • Organiseer brainstormingsessies om als organisatie te kijken waar je zaken zou kunnen automatiseren.
  • Kies de juiste AI-tools voor je behoeften.
  • Train je medewerkers op het gebruik van AI-tools.

Een mooie bijkomstigheid is natuurlijk ook dat er een generatie van arbeidskrachten aankomt die vrij deskundig is met deze nieuwe technologieën en daarmee een aanwinst kan zijn voor je organisatie.

Kortom, de opkomst van kunstmatige intelligentie is onmiskenbaar en biedt ons een scala aan nieuwe mogelijkheden. Deze technologie kan dienen als een waardevolle aanvulling in diverse aspecten van ons werk, maar het is essentieel om niet het persoonlijke aspect uit het oog te verliezen. Ons menselijke inzicht, empathie en beoordelingsvermogen zijn nog steeds van onschatbare waarde, vooral in een branche waar het draait om mensen.

Laten we vooral deze ontwikkelingen omarmen voor zijn toepassingen en ook voor de hoge entertainmentwaarde. Want laten we wel zo eerlijk zijn, het is nog steeds ontzettend leuk om ChatGPT slechte moppen te laten vertellen. De humorloze digitale oom die je nooit gehad hebt, maar misschien wel altijd wenste te hebben is er eindelijk. Veel plezier met AI, wij hebben er in elk geval wel veel lol mee.

Ben je benieuwd naar wat voor vacatures er zijn in de detachering? Kijk bij onze vacatures voor interessante uitdagingen bij Esler.

Gerelateerde blogs

Een kaartenhuis

  • Blog

Een accountmanager detachering en het opbouwen van het hele detacheringspro…

Lees meer

Intelligente verkeerssystemen

  • Blog

De komende jaren verandert de wereld van verkeer en vervoer ingrijpend. Sys…

Lees meer

Walrusklasse Onderzeeboten

  • Blog

Nieuwe onderzeeboten zullen naar alle waarschijnlijkheid iconische Walruskl…

Lees meer

Interessante vacatures