Blog: Leidinggeven op afstand We zijn sinds een jaar massaal thuis gaan werken. Niet voor iedereen is dit even makkelijk. Hoe geef je leiding in deze tijd?

15 april 2024

Jouw karakter, het type mens dat je bent en de functie die je hebt speelt bij het leidinggeven een rol. Veel van onze professionals moeten leidinggeven of sturing geven aan processen. Hoe doe je dit op zo’n afstand van elkaar? 

Paul Hersey en Ken Blanchard geven met het Situationeel Leiderschap Model (SLM) richting aan het leidinggeven op afstand. Thuiswerken heeft voor vele nieuwe situaties gezorgd waar iedereen anders mee omgaat. Door je manier van leidinggeven aan te passen op de ‘taakvolwassenheid’ van de medewerker kun je per situatie de benodigde sturing en ondersteuning geven. 

Wat verstaan we onder taakvolwassenheid? 

Met taakvolwassenheid wordt niet alleen iemands competentie om een taak uit te voeren bedoelt, maar ook zijn of haar betrokkenheid bij de taak zoals het nemen van verantwoordelijkheid en het zelfvertrouwen dat hierbij komt kijken. Dat laatste aspect is vooral nu belangrijk. Door corona heeft het zelfvertrouwen bij veel mensen een deuk opgelopen. We bevinden ons immers allemaal in een nieuwe situatie die onzeker maakt en dit heeft invloed op ieders taakvolwassenheid. Het kan dus zomaar zijn dat iemand die voorheen weinig sturing nodig had nu opeens meer coachende ondersteuning kan gebruiken. 

Wat voor leiding geef je? 

Er zijn veel verschillende manieren van leidinggeven. Hersey en Blanchard onderscheiden vier stijlen waarin de nuances zitten in de mate van sturing en ondersteuning. 

Welke vorm van leiderschap een situatie ook nodig heeft, begrip is altijd belangrijk. Wist je voorheen hoe je iemand het beste kon aansturen en motiveren dan kan dat ondertussen veranderd zijn. Blijf dus in gesprek met je medewerker en bepaal samen wat het beste werkt. 

Naast de vier stijlen van leidinggeven schetst Insight Discovery vier leiderschapsvormen in een virtuele omgeving. 

Leidinggeven op afstand 

Leidinggeven is altijd maatwerk en de huidige tijd zorgt voor een dubbele uitdaging. De wereld is niet alleen onzeker en aan snelle verandering onderhevig, maar mensen moeten ook grotendeels op afstand aangestuurd worden. Ga bij jezelf na wat voor leider jij bent en wat de opdracht nodig heeft. Bepaal vervolgens met je team en per medewerker welke manier van leidinggeven op dit moment het beste voor hen werkt. 

Bonustip: Wist je dat het Rijk en de bouw- en technieksector een protocol ‘Samen veilig doorwerken’ hebben vastgesteld? Het protocol biedt een handreiking voor werkgevers en werknemers over hoe er op een veilige manier doorgewerkt kan worden. Lees er hier meer over. 

Bron: Blanchard Nederland, Insights Discovery 

Gerelateerde blogs

Een kaartenhuis

  • Blog

Een accountmanager detachering en het opbouwen van het hele detacheringspro…

Lees meer

AI in recruitment

  • Blog

Hoe gaat het met de integratie van AI in recruitment?

Lees meer

Intelligente verkeerssystemen

  • Blog

De komende jaren verandert de wereld van verkeer en vervoer ingrijpend. Sys…

Lees meer

Interessante vacatures