Blog: Intelligente verkeerssystemen De komende jaren verandert de wereld van verkeer en vervoer ingrijpend. Systemen worden steeds slimmer en verkeer steeds intelligenter. Om de veiligheid, mobiliteit en efficiëntie van verkeer te verbeteren worden intelligente verkeerssystemen ingezet.
Hoe werken intelligente verkeerssystemen?
Steden over de hele wereld staan voor een enorme uitdaging: de groeiende behoefte aan mobiliteit beheren zonder dat dit leidt tot overvolle wegen, vertragingen en milieuproblemen. Daarom is er een enorme groei in innovatieve oplossingen op het gebied van intelligente verkeerssystemen (IVS). Deze systemen maken gebruik van geavanceerde technologieën om de verkeersstromen te optimaliseren, de veiligheid te vergroten en de algehele mobiliteit te verbeteren.
Intelligente verkeerssystemen, ook wel intelligente verkeersregelinstallaties genoemd (iVRI’s), zijn een combinatie van hardware, software en gegevensanalyse die worden ingezet om het verkeer op een slimme manier te beheren. Ze verzamelen gegevens van verschillende bronnen, zoals verkeerscamera’s, sensoren in de weg, voertuigen en mobiele apps, en gebruiken deze informatie om realtime inzicht te bieden in de verkeerssituatie. Op basis van deze gegevens kunnen IVS vervolgens verkeerslichten regelen, waarschuwingen verzenden naar bestuurders en zelfs voorspellingen doen over verkeerspatronen waarmee verkeerssituaties verbeterd kunnen worden. In potentie zouden daarmee files voorkomen kunnen worden voordat ze ontstaan.
Een voorbeeld van zo’n intelligent systeem zie je in het filmpje hieronder.
Wil jij werken aan intelligente verkeerssystemen of andere gave projecten?
Ga dan naar onze werken in de mobility pagina
of kijk bij onze vacatures voor de nieuwste uitdagingen.
Complexiteit
Bij de bouw van dit soort systemen komt echter veel kijken. De sensornetwerken die worden gebruikt om verkeersgegevens te verzamelen zijn een complex geheel van inductielussen, camerasystemen, ultrasone sensoren, magnetometers en vele andere interessante technieken. Daarbij komt het complexe proces van de aanleg die uit veel stappen en overwegingen bestaat.
- Planning
- Ontwerp
- Technologiekeuze
- Infrastructuurimplementatie
- Data-inzameling en -verwerking
- Integratie en beheer
- Evaluatie en optimalisatie
Om dit soort projecten tot een goed eind te brengen moet er dus goed samengewerkt worden in multidisciplinaire teams. Of je nou projectmanager of systeemarchitect bent of installateur of milieudeskundige. Je kunt bij dit soort projecten aan de slag.
Het filmpje van onze opdrachtgever Swarco geeft een korte impressie wat er komt kijken bij de aanleg van iVRI’s in Nijmegen.
Intelligente verkeerssystemen vormen de ruggengraat van stedelijke mobiliteitsoplossingen in de 21e eeuw. Ze helpen steden om efficiënter te werken, files te verminderen en de algehele mobiliteit te verbeteren, wat uiteindelijk bijdraagt aan een betere levenskwaliteit voor de inwoners. Of daarmee files ooit echt tot het verleden zullen bestaan is nog maar de vraag. Maar met de evolutie van de technologie zullen IVS en iVRI’s wel steeds geavanceerder worden en zodoende impact blijven hebben op de vorming van de moderne stad en samenleving.
Wil jij ook bijdragen aan de vormgeving van de moderne samenleving? Kijk bij onze vacatures voor interessante uitdagingen in de mobility.
Gerelateerde blogs
Een kaartenhuis
- Blog
Een accountmanager detachering en het opbouwen van het hele detacheringspro…
Lees meerWalrusklasse Onderzeeboten
- Blog
Nieuwe onderzeeboten zullen naar alle waarschijnlijkheid iconische Walruskl…
Lees meer