Blog: Sollicitatietips 5 sollicitatietips voor je gesprek
Sollicitatietips: Voordat we beginnen
Solliciteren is een vak apart, je hoopt er nooit goed in te worden omdat je het niet vaak zou moeten doen. Daarom is het vaak lastig om solliciteren goed onder de knie te krijgen. Gelukkig heeft Esler bijzonder veel ervaring in dat proces en kunnen wij je zo snel mogelijk up to date krijgen over wat je wel en niet zou moeten doen bij je sollicitatie.
Tip 1: Stop, relax en reflecteer op je persoon
Hè, nu al? We zijn nog niet op gesprek geweest en nu al reflecteren. Dat klopt. Het is namelijk een kunst om in te kunnen zien wat je persoonlijke valkuilen zijn in een gesprek. Nogmaals, sollicitatiegesprekken zijn een vak apart. Er is geen vaste formule en het is vaak lastig om binnen de korte tijd dat je hebt om een goede indruk achter te laten. Het is dan goed om even voor jezelf na te gaan wat jij prettig en onprettig vindt in zo een gesprek.
Ben je spontaan of juist niet? Ben je introvert of juist het tegenovergestelde? Praat je het liefst in concrete termen of ben jij iemand die over abstracte ambities praat? Dit zijn voorbeelden van karaktereigenschappen waar je je voordeel uit kan halen. Zet dat voor jezelf uit en maak notities en geheugensteuntjes om toch eruit te halen wat erin zit.
Tip 2: Lees je in over het bedrijf
Wat weet je al over het bedrijf? Dat wil men vaak horen om een aantal redenen. Hoe diep kunnen we duiken in het gesprek, of moet er nog een introductie plaatsvinden? Hoe geïnteresseerd ben je in de functie? Het is daarom hartstikke belangrijk om je voor te bereiden en in te lezen.
Heb je al de website doorgespit? De social media kanalen kunnen natuurlijk ook veel vrijgeven over het bedrijf. Bekijk de concurrentie eventjes, kennis over concurrenten wordt doorgaans vaak gewaardeerd. Ook doe je er goed aan om de profielen van je gesprekspartners te bekijken op LinkedIn.
Tip 3: Voorbereiding is het halve werk
Wie je bent en wat je kan, dat wil je natuurlijk zo goed mogelijk naar voren brengen tijdens het gesprek. Dat kun je het beste van tevoren goed bedenken en oefenen. Schrijf het uit als je dat handig vindt, maar oefen het vooral. Doe dat met een vriend of partner en anders onder de douche. Maak je verhaal een consistent geheel waarmee je duidelijk maakt wie je bent, wat je werkervaring is, waar je energie uit krijgt en wat je grootste achievements zijn.
Tip 4: Kleding doet ertoe
Verzorgd zijn is natuurlijk altijd belangrijk en kleding is een groot onderdeel van deze zorg. Wees goed gekleed, het liefst smart-casual. Dat betekent een leuke overhemd/top met daaroverheen een colbertje. Een nette broek met een riem of een nette rok en de bijbehorende schoenen. Let op dat je geen gescheurde broeken draagt en dat je schoenen matchen met de rest van je outfit. Lees hier over de volledige kleding guide van Esler.
Tip 5: Neem een notitieblok mee
Is dat suf? Wij denken van niet. Het geeft aan dat je serieus bent en bovendien wordt er bij een gesprek vaak nieuwe informatie verstrekt wat misschien niet in de vacaturebeschrijving staat. Dat wil je noteren. Maar het is vooral handig om je te herinneren indien je wat wilt benoemen. Ook is het handig om je notities mee te nemen die je van tevoren gemaakt hebt (zie tip 1).
Extra op letten: Wees op tijd
Dit klinkt natuurlijk flauw, maar op tijd betekent echt op tijd. Kom niet te laat, maar ook zeker niet te vroeg. Het geeft natuurlijk geen goede indruk op je toekomstige werkgever om te laat te komen, maar te vroeg zijn is ook irritant. Je spreekt een tijd af om een reden.
Do’s en don’ts
- Een slappe handdruk wordt niet gewaardeerd
- Wees netjes en cordiaal
- Stel vragen
- Bedenk een aantal goede voorbeelden van cases die ertoe doen
- Ga het gesprek aan, het hoeft geen vraag-en-antwoordsessie te zijn
Gerelateerde blogs
Een kaartenhuis
- Blog
Een accountmanager detachering en het opbouwen van het hele detacheringspro…
Lees meerIntelligente verkeerssystemen
- Blog
De komende jaren verandert de wereld van verkeer en vervoer ingrijpend. Sys…
Lees meer