Blog: IJburg en de Enneüs Heermabrug Een belangrijk punt in de ontwikkeling van een nieuw stukje Amsterdam
In 1997 stemden de inwoners van Amsterdam in met het jaar daarvoor gemaakte plan van de gemeente om zeven eilanden te creëren in het IJmeer. Hoewel de plannen terug te dateren zijn naar 1965 had de gemeente destijds besloten eerst de Bijlmermeer en groeisteden zoals Purmerend en Almere te ontwikkelen.
De eerste 25.000.000 m³ zand benodigd voor de eerste drie eilanden van IJburg kwam uit vaargeulen in het Markermeer. Uiteraard werd de bereikbaarheid van deze eilanden een belangrijk punt in de verdere ontwikkeling van dit nieuwe stukje Amsterdam. Daarom besloot Amsterdam de samenwerking met architect Nicholas Grimshaw aan te gaan voor de aanleg van de prachtige Enneüs Heermabrug. Deze 230 meter lange staalconstructie bevat twee hoofdoverspanningen van maar liefst 75 meter en heeft als bijnaam de Beha vanwege zijn vorm.
Het zeer dynamische ontwerp van de architect is constructief uitgewerkt door het eigen ingenieursbureau van de gemeente en gebouwd door een combinatie van bouwers met ieder hun specialisme. De ontwerpen van de gemeente moesten goed aansluiten bij het model van de architect om zo de golvende vormen niet verloren te laten gaan. Mede daardoor is ervoor gekozen de omgekeerde middenbogen uit het ontwerp te behouden. Constructief wellicht overbodig maar het creëert een prachtige toegangspoort tot IJburg!
De spatkrachten uit de bogen worden opgevangen door trekstangen onder het wegdek. De schuin geplaatste buitenbogen zijn enerzijds vastgelegd op rubberen blokken terwijl ze aan de kant van het eiland scharnierend verbonden zijn met betonnen pijlers.
Al met al een prachtig project waarmee een waar kunstwerk is neergezet in Gemeente Amsterdam. Om dit project te realiseren zijn er natuurlijk veel kundige mensen nodig, van werkvoorbereiders tot projectmanagers. Allemaal gespecialiseerde mensen met een passie voor hun vakgebied! Dit zijn precies de mensen die bij Esler werken aan de meest in het oog springende projecten in de natte infrastructuur! Wij verbinden de beste technische professionals in organiseren functies met de organisaties en werkcombinaties die deze projecten uitvoeren.
Zie jij jezelf ook werken aan TOP projecten in de natte infrastructuur? Neem dan eens contact op met een van de Esler Professionals om de mogelijkheden te bespreken! Of bekijk de vacatures hier onder:
Gerelateerde blogs
Een kaartenhuis
- Blog
Een accountmanager detachering en het opbouwen van het hele detacheringspro…
Lees meerIntelligente verkeerssystemen
- Blog
De komende jaren verandert de wereld van verkeer en vervoer ingrijpend. Sys…
Lees meer