Blog: Fiber to the home (FttH) Hoe glasvezel (FttH) de nieuwe standaard werd voor het internet.

23 april 2024

Internet, een primaire levensbehoefte

Internet is inmiddels onmisbaar in ons leven. Daar handelen wij soms wel de meest belangrijke zaken mee af. Daarom is snel internet ontzettend belangrijk en stappen wij langzaam over naar verbinding via glasvezel. Fiber to the home staat voor glasvezel tot aan het huis. Een netwerk van glasvezelkabels wordt door heel Nederland gelegd tot aan je meterkast.

De techniek van Fiber to the home

Glasvezel is gemaakt van hele dunne glasachtige vezels die bloedsnel informatie kunnen verzenden en ontvangen. Dat gaat aan de hand van laserlicht dat verzonden wordt door de vezels. Hiermee kunnen wij snelheden behalen die eerder niet mogelijk waren voor de gewone consument.

Hoe is glasvezel ontstaan?

Twee Duitse uitvinders (Hager en Rosengarth) patenteerden al in 1929 een methode om glasvezel in massa te produceren door gebruik te maken van centrifugale kracht. Hierdoor werd glas in de vorm van druppeltjes weggeslingerd en vormden er lange filamenten (draden).

In de jaren vijftig werd deze methode verder verfijnt door Corning en St. Gobain waardoor de filamenten nog fijner en lichter werden. In eerste instantie werd o.a. gebruikt voor kleding of isolatie.

Met de ontwikkeling van de eerste lasers in de jaren zestig ontstond al snel de vraag naar een methode om het laserlicht te transporteren zonder hindernis van stofdeeltjes in de atmosfeer. Glas bood uitkomst en daarmee werd de basis gelegd voor het huidige glasvezel internet.

Hoe wordt Ftth aangelegd?

Het aanleggen van het nieuwe netwerk is eigenlijk al geruime tijd bezig. Er wordt gegraven (Civiel) om kabels te leggen en iedereen krijgt een kabel die naar je huis (HAS) leidt. Wanneer je zelf als consument of bedrijf klaar bent voor glasvezel, dan worden de vezels geblazen en kun je meestal kiezen uit verschillende providers voor je abonnement.

ftth kastje

Voordelen Fiber to the home

Het is een totale upgrade van ons traditionele netwerk. Alles wat voorheen mogelijk was is ook mogelijk met glasvezel, maar dan beter. Wij zetten de voordelen op een rijtje.

  • Sneller internet – Met een glasvezelnetwerk is het verzenden van informatie veel sneller. Snelheden van 1 Gbit/s zijn niet meer ondenkbaar.
  • Hoge kwaliteit – Het is met glasvezel mogelijk om haarscherp beeld en geluid te verkrijgen. Daarnaast is het bijna een directe vervangen van alle voorheen aangelegde netwerken van koper en daarmee een verbetering voor nagenoeg alle huishoudapparaten.
  • Zeer weerbestendig – In vergelijking met koper is glasvezel bestendig tegen allerlei verschillende weeromstandigheden. Waar koper oxideert is glasvezel bestendig tegen water en lucht.
  • Stabiliteit – Het aan te leggen netwerk is stabieler dan ooit. Dat wil zeggen dat met glasvezel het niet uitmaakt hoe ver je van een distributiepunt of verdeelkast woont of wat het internetgedrag van je buren is. Dat heeft geen invloed meer op de snelheid van internet in jouw huis.

Kan iedereen glasvezel krijgen?

Dat is inderdaad mogelijk. Langzaam maar zeker wordt het netwerk uitgerold over heel Nederland en inmiddels kan 50% van de 8 miljoen huishoudens worden aangesloten. Maar er ligt nog een uitdaging, want er moeten nog veel professionals aan de slag om iedereen zo snel mogelijk aan het glasvezelnetwerk te koppelen.

Werken in de Ftth

Het is een ontzettend interessante en leuke industrie om in te werken. Je bent namelijk bezig met de toekomst. Er zijn veel leuke en interessante vacatures beschikbaar in de Fiber to the home. Esler detacheert professionals die hierin werkzaam zijn. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met ons op.

Gerelateerde blogs

Een kaartenhuis

  • Blog

Een accountmanager detachering en het opbouwen van het hele detacheringspro…

Lees meer

AI in recruitment

  • Blog

Hoe gaat het met de integratie van AI in recruitment?

Lees meer

Intelligente verkeerssystemen

  • Blog

De komende jaren verandert de wereld van verkeer en vervoer ingrijpend. Sys…

Lees meer

Interessante vacatures