Energietransitie Werk aan de omvorming van de traditionele energie-infrastructuur naar innovatieve en milieuvriendelijke alternatieven.
Innovatieve alternatieven
De energietransitie binnen de infratechniek markeert een cruciale verschuiving naar een duurzamere en veerkrachtigere toekomst. Dit dynamische domein richt zich op het omvormen van traditionele energie-infrastructuur naar innovatieve en milieuvriendelijke alternatieven. Zo werkt collega Eline bij de gemeente Amsterdam als duurzaamheidscoördinator aan deze omslag en de circulaire economie.
Met een groeiende behoefte om klimaatverandering aan te pakken, zijn industrieën en samenlevingen wereldwijd op zoek naar manieren om afstand te nemen van fossiele brandstoffen en over te schakelen naar hernieuwbare energiebronnen zoals zonne- en windenergie.
Binnen deze sector kun jij als professional je steentje bijdragen aan die omschakeling. Werken aan de planning en realisatie van windmolen parken en zonnepanelen of de verbetering van de e-mobiliteit door de aanleg van laadpalen.
Oud professional Monica droeg op haar beurt bij aan het gebruik van stadswarmte. Als technisch administratief medewerker werkte ze aan dit alternatief waarbij gebouwen worden verwarmd via een ondergronds netwerk van warmwaterleidingen om zo minder afhankelijk te worden van aardgas.
De energietransitie in de infratechniek omvat de ontwikkeling en implementatie van geavanceerde netwerken, slimme distributiesystemen en opslagoplossingen. Het is daarbij belangrijk dat niet alleen wordt gelet op de betrouwbaarheid van de energievoorziening, maar ook wordt bij gedragen aan verminderde milieu-impact en een duurzamere toekomst voor komende generaties.
Dat betekent dat veel bestaande zaken moeten worden herzien. Het programma Netuitbreiding is bijvoorbeeld gericht op het vergroten van de capaciteit van het net. Oud collega Marco zorgde als werkverantwoordelijke middenspanning ervoor dat samen met zijn team middenspanningsstations en distributieruimtes (ook wel elektriciteitskasten genoemd) veilig werden omgebouwd. Professional Fred zorgde als teamleider engineering daarbij voor de aansturing en planning zodat alles in goede banen liep.
Een ander groot verduurzamingsproject waar Esler meerdere professionals heeft werken is het verleddingsproject. Hierbij wordt onder andere de gehele gemeente van Amsterdam voorzien van LED verlichting. Lees hier meer over dit project.
Ben je benieuwd wat er nog meer voor interessante uitdagingen voor jou als technisch professional liggen in de energietransitie? Neem dan gerust contact op.