Tips voor een sollicitatiegesprek

Het gesprek dat hopelijk volgt op je sollicitatie is natuurlijk hét moment om te laten zien wie je bent, maar ook om de minder sterke kanten van jezelf te laten zien.
Tip 1: wees altijd jezelf!
Neem een extra kop koffie of stel de persoon tegenover je ook een vraag over zijn/haar persoonlijke leven. Toon interesse.

Voor het eerste gesprek zorg je er natuurlijk voor dat je er netjes uitziet, maakt niet uit of je solliciteert als monteur of manager. Je hoeft zeker niet in een pak te komen, maar met een nette spijkerbroek en een goed overhemd sla je de plank nooit mis. Maar zorg er wel voor dat het zakelijk blijft.

Zorg dat je weet wat de functie op papier inhoudt en schrijf vragen op. Deze kun je meenemen naar het gesprek. Lees je goed in en stel vragen. Weet waar je solliciteert. Een voorkomende vraag zal zijn: waarom jij voor hun bedrijf gekozen hebt?

Geef ruim en duidelijk antwoord op de gestelde vragen. Niet alleen met ja of nee. Stel een vraag terug als je de vraag niet begrijpt.

Stel de vragen die je al had voorbereid na het lezen van de teksten in de vacature of op de website. Zorg ervoor dat je na het gesprek duidelijk voor ogen hebt wat er in deze rol van jou verlangt wordt, maar ook of jij past binnen deze rol.

Denk aan je houding, zit met een rechte rug en ga niet hangen. De standaard valkuil is de arm onder het hoofd.

Bedank je gesprekspartners altijd van tevoren én na afloop voor de tijd en moeite en voor de mogelijkheid het gesprek aan te gaan.

Geef na afloop van het gesprek aan wat je van het gesprek vond, of je het als prettig hebt ervaren en of je een goed beeld hebt van de rol en de organisatie.

Je doet erg goed aan om ervoor te zorgen dat je in het eerste gesprek altijd de voor jou belangrijkste voorwaarden afstemt. Je hoeft je salaris niet per sé in detail vast te leggen, maar geef aan wat jouw range is. Anders loop je het risico eerst drie gespreksrondes te hebben om er vervolgens achter te komen dat je niet het gewenste salaris zal ontvangen.

Ontslag nemen

Een onderdeel van solliciteren is natuurlijk het opzeggen van je huidige baan. Misschien is het wel een van de belangrijkste onderdelen!

Heb je vragen?