Blog: Walrusklasse Onderzeeboten Nieuwe onderzeeboten zullen naar alle waarschijnlijkheid iconische Walrusklasse vervangen.

21 september 2023

Het einde van de Walrus klasse onderzeeboten?

Een aantal partijen zijn in de race om nieuwe onderzeeboten te verschaffen aan de Nederlandse Koninklijke Marine. Dat kan zomaar het einde betekenen van de Walrusklasse onderzeeboten. Deze iconische onderzeeboot is een belangrijk onderdeel van de Nederlandse marine sinds eind jaren ’90 en heeft decennialang een bijdrage geleverd aan (inter)nationale veiligheid, de strijd tegen terrorisme en aan drugsbestrijding.

Sinds hun indienststelling bij de Koninklijke Marine hebben ze deelgenomen aan verschillende missies, waaronder NAVO-operaties in de Middellandse Zee en de Adriatische Zee tijdens de oorlogen in voormalig Joegoslavië, en aan operaties tegen piraterij voor de kust van Somalië.

Bouw en ontwerp van Nederlandse makelij

De Walrusklasse onderzeeboot is ontworpen en gebouwd in Rotterdam. Ze hebben een lengte van 68 meter en een waterverplaatsing van ongeveer 2.800 ton. Daarnaast zijn ze uitgerust met verschillende sensoren en wapensystemen, waaronder torpedo’s en Tomahawk-kruisraketten.

Na verschillende modernisaties en modificaties werd de Walrusklasse uitgerust met geavanceerde communicatiesystemen, waaronder satellietcommunicatie, waarmee de onderzeeboten contact kunnen maken met het hoofdkwartier op het vasteland. De boten zijn ook uitgerust met een snorkel en een diesel-elektrische aandrijving, waarmee ze lange tijd onder water kunnen blijven.

Deze onderzeeboten zijn inmiddels 40 jaar het gezicht van onze onderwater eenheden. De vervanging van deze klasse is daarom uiteraard nieuws.

Esler detacheert ook professionals bij de Koninklijke Marine die aan deze onderzeeboten werken en nog veel meer. Bekijk hier wat de mogelijkheden zijn voor jou bij de Marine.

Gerelateerde blogs

De Opkomst van ICNG Treinen

  • Blog

Vanaf december 2024 worden de Intercity Nieuwe Generatie (ICNG) treinen geï…

Lees meer

Bezoek aan het Marine-terrein

  • Blog

Wij hadden een afspraak met een van onze professionals om een interview af…

Lees meer

Trein als alternatief voor vliegtuig

  • Blog

Het is een discussie van de laatste jaren. Treintoerisme is een voor-de-han…

Lees meer

Interessante vacatures