Blog: Trein als alternatief voor vliegtuig Het is een discussie van de laatste jaren. Treintoerisme is een voor-de-hand-liggend alternatief voor je vlucht naar Barcelona of München, maar het blijft wikken en wegen voor de reiziger. Want hoe goed is dit milieuvriendelijkere alternatief voor luchtvaart?

01 juni 2023

Groei in internationale treinreizen

Internationale treinreizen groeien weer naar aantallen van voor het Coronatijdperk. Een enorme opsteker voor NS International die van plan is om het aantal internationale treinreizigers in 2030 te verdubbelen.

Om dat doel te behalen moet er nog flink wat gebeuren, maar met de milieuvoordelen, het gemak, comfort en de mogelijkheid om te genieten van de reis, is steeds meer in trek bij reizigers die op zoek zijn naar een duurzame en meeslepende ervaring. In dit blogartikel beschrijven we de realistische potentie van de transitie naar treinreizen voor toerisme binnen Europa, evenals de redenen die treinreizen zeer aantrekkelijk maken.

Een Goed Verbonden Spoornetwerk

Een van de belangrijkste redenen waarom treinreizen aan populariteit wint, is het uitgebreide spoornetwerk dat zich over heel Europa uitstrekt. Hogesnelheidstreinverbindingen, zoals de Eurostar en nationale hogesnelheidstreinen, bieden efficiënt vervoer tussen grote steden. Met een groot aantal routes en stations kunnen reizigers populaire bestemmingen zoals Parijs, Barcelona, Rome en meer verkennen zonder gedoe met luchthaventransfers.

Gemak en Comfort

Treinstations zijn vaak centraal gelegen, waardoor ze gemakkelijk bereikbaar zijn voor toeristen. Wanneer je in het stadscentrum van Milaan uit kan stappen scheelt het je een lange reis van een afgelegen luchthaven. In plaats van de berucht krappe zitplaatsen van vliegtuigen, zit je als reiziger op ruimere zitplaatsen, heb je voldoende beenruimte en de vrijheid om tijdens je reis te bewegen.  Ook is de ontspannen en comfortabele omgeving van de trein een groot pluspunt. In veel gevallen mag je zelf de tijd kiezen waarop je de trein instapt. En niet geheel onbelangrijk; treinreizigers kunnen ontspannen en de voorbijtrekkende landschappen waarderen.

Duurzaam reizen

Naarmate het milieubewustzijn groeit, neemt ook de aantrekkingskracht van treinreizen met een lagere CO2-voetafdruk toe. Treinen stoten minder broeikasgassen uit per passagierskilometer in vergelijking met vliegtuigen, waardoor ze een groenere alternatief zijn. Onder de streep stoten treinen tot wel 80% (!) minder CO2 uit ten opzichte van een vliegtuigreis.

Soms zelfs sneller

Voor kortere afstanden kan treinreizen net zo snel of zelfs sneller zijn dan vliegen. Denk aan de populaire route van Londen naar Parijs. Met de hogesnelheidsdienst van de Eurostar kunnen reizigers in iets meer dan twee uur het hart van Parijs bereiken, terwijl ze tijdrovende beveiligingscontroles en luchthaventransfers vermijden. Zo zijn reizen tussen buurlanden zoals Duitsland, Nederland en België vaak sneller per trein, waardoor het een aantrekkelijke optie is voor korte uitstapjes.

De techniek en organisatie van een Europees treinnetwerk

Als detacheerder in de techniek hebben wij regelmatig te maken met de techniek achter het realiseren van dergelijke grote projecten. Want het is natuurlijk niet genoeg om treinen te hebben die op hoge snelheid een land kunnen doorkruisen. Er is veel meer nodig, zoals het hebben van universele ticket systemen, en de beschikbaarheid en de communicatie ervan. Zou een systeemstoring bij Eindhoven een probleem vormen bij Lyon in de trein richting Barcelona?

Behalve de technische know-how liggen er nog meer uitdagingen. Zo heb je over heel Europa verschillende bedrijven die over cruciale zaken met elkaar rekening zullen moeten houden. Hoe wordt onderhoud aan het spoor georganiseerd? Hoe wordt personeel ingezet?

De rol van technisch personeel is ontzettend belangrijk om in de nabije toekomst treinreizen een volledig alternatief te laten zijn voor het vliegen. De basis hiervoor ligt er. Zo zien wij in Nederland een treinnetwerk waar de kwaliteit hoog ligt (ongeacht de publieke opinie hierover). En door met onze buren samen te werken en van elkaar te leren kunnen we hier verdere stappen in zetten. Voor de reiziger met een kleinere CO2 afdruk op het oog is er al genoeg mogelijk en zou je je stedentrips al nog mooier kunnen maken met de internationale trein.

Ervaring op doen in de techniek in de rail? Kijk bij onze vacatures om te zien of een rol in de railindustrie voor jou in het verschiet ligt.

Gerelateerde blogs

Een kaartenhuis

  • Blog

Een accountmanager detachering en het opbouwen van het hele detacheringspro…

Lees meer

AI in recruitment

  • Blog

Hoe gaat het met de integratie van AI in recruitment?

Lees meer

Intelligente verkeerssystemen

  • Blog

De komende jaren verandert de wereld van verkeer en vervoer ingrijpend. Sys…

Lees meer

Interessante vacatures