Civiele techniek Speel een cruciale rol in het vormgeven van de moderne samenleving en het duurzaam gebruik van (water)wegen en waterbronnen.
Weg- en waterbouw
Civiele techniek, ook wel weg- en waterbouw genoemd, speelt een cruciale rol in het vormgeven van de moderne samenleving. Daarbij wordt het mogelijk gemaakt dat mensen en goederen gemakkelijk en veilig kunnen bewegen en dat er gewaarborgd wordt dat er efficiënt en duurzaam gebruik gemaakt wordt van (water)wegen en waterbronnen. Als technisch professional zijn er veel mogelijkheden in deze interessante branche.
Onze professional Jos is bijvoorbeeld werkzaam als senior procesmanager “Amsterdam bereikbaar”, een samenwerkingsverband tussen vijf grote infrapartners (De Provincie Noord-Holland, Rijkswaterstaat, de Gemeente Amsterdam, ProRail en de Vervoersregio Amsterdam), waar hij verantwoordelijk is voor het stimuleren en ondersteunen van de onderlinge samenwerking en het meewerken aan visievorming en lange termijn relaties.
Oud collega Ricardo was als civieltechnisch toezichthouder vooral bezig met reconstructies aan het maaiveld en saneringen van vervuilde grond en was daarbij verantwoordelijk voor de kwaliteit en veiligheid van het werk. Robert en Gerard werken respectievelijk als toezichthouder civiel en werkvoorbereider aan ondergrondse afval inzamelingssystemen. Terwijl onze professional Obbaid als tekenaar verantwoordelijk was voor het uittekenen van het ontwerp van deze ondergrondse afvalcontainers.
Gebiedsontwikkeling
Civiele techniek heeft ook te maken met gebiedsontwikkeling en natuurlijk de groenvoorziening. Als onlosmakelijk deel van openbare werken is ook deze discipline wijdverspreid in de civiele techniek.
Zo onderhoudt professional Gerben de groenvoorzieningen in de bollenstreek als toezichthouder groen. Bij dit project wordt al het groen onder andere door mensen met een beperking bijgehouden. Oud collega Anouschka werkt als werkvoorbereider tijdelijke verkeersmaatregelen (TVM) waarin ze verantwoordelijk is van ontwerp tot en met het projectplan bij omleidingen en afzettingen op openbare wegen.
Civiele techniek is een traditionele discipline, maar vernieuwing is essentieel om bij te blijven. De urgentie van de digitale transformatie en datagedreven werken wordt steeds belangrijker. Ook daarin zijn tal van mogelijkheden om je steentje bij te dragen als technisch professional.
Oud collega Marnix werkte bijvoorbeeld als ArcGis specialist (GIS staat voor Geografisch Informatie Systeem) in een uitvoerende en adviserende rol waarin de focus lag op nieuwe dataoplossingen en het automatiseren en optimaliseren van werkprocessen. Door middel van het programmeren en integreren van clouddiensten werd gewerkt aan innovatie oplossingen voor infravraagstukken. Zo is er over alle lagen binnen civiele techniek projecten belangrijk en leuk werk te verrichten.
Ben je benieuwd wat er nog meer voor interessante uitdagingen voor jou als technisch professional liggen in de civiele techniek? Neem dan gerust contact op.