Interview: Technisch adviseur verledding bij gemeente Amsterdam (deel 2) Het tweede deel van het interview met Rachid. Waar wij ingaan op LSD-projecten, zijn ambities en hobby's.

13 juni 2024

LSD-projecten, ambities en hobby’s

In het vorige deel vertelde Rachid over het verLEDdingsproject waar hij bij de gemeente Amsterdam aan werkt. Naast dat project werkt hij echter ook aan LSD-projecten (lichtkunst, stadsilluminatie en decoratieve verlichting). Als iemand die in z’n vrije tijd zelf veel met kunst bezig is sprak me dat erg aan, daarnaast was ik benieuwd wat voor hobby’s hij er zelf op nahield in zijn vrije tijd. Daarover dit tweede deel.

Licht en kunst

Raoul: Je vertelde dat je naast het verLEDdingsprogramma ook bezig bent met LSD-projecten. Wat houdt dat precies in?

Rachid: LSD staat voor lichtkunst, stadsilluminatie, en decoratieve verlichting. Bij dit soort projecten moet je bijvoorbeeld denken aan het “aanlichten” van monumentale panden en lichtkunstwerken. Bijvoorbeeld een onderdoorgang waar een lichtkunstwerk komt of een bepaald kunstwerk die verlicht moet worden.

Heb jij wat met kunst?

Nee eigenlijk niet, maar ik vind het nu ik er mee bezig ben wel heel bijzonder. Die LSD-projecten vergen een hele andere manier van aanlichten. Het vergt elke keer een andere aanpak en manier van denken. Zowel in de voorbereiding als in de uitvoering buiten. Denk aan bankjes met LED lijnen, trapleuningen, licht van monumenten. Het zijn elke keer unieke projecten.

Ga je daardoor anders naar de andere projecten kijken?

Ja, bij openbare verlichting moet je gewoon aan bepaalde eisen en richtlijnen voldoen. Dat geldt in zekere zin natuurlijk ook voor de verlichting bij kunst, maar bij lichtkunst heb je het ook over een stukje beleving en gevoel. Er komen hele andere factoren bij kijken. En dat maakt het bijzonder om mee bezig te zijn.

Ambities en hobby's

In de toekomst kijkend, zijn er nog andere projecten die je wel eens zou willen doen?

Dat vind ik lastig te zeggen, elk project is eigenlijk wel uniek. Of dat nou lichtkunst is, een woonwijk of een snelweg. Ik zou het wel mooi vinden om een keer in een ander land iets te doen. Ik ben van Marokkaanse afkomst en zou het wel mooi vinden om in Marokko een bijdrage te kunnen leveren aan de openbare verlichting.

Heb je daar verder nog bepaalde ambities in?

Ik heb zeker de ambitie om te groeien van zelfstandig professional naar een eigen verlichtingsclub. De ambitie is om binnen 5 jaar een belangrijke speler te worden in de verlichting op het gebied van projectmanagement, ontwerp en advies.

Dat is een mooi doel om naar toe te werken! Ik hoop dat wij als Esler je daarin ook kunnen helpen zodat je die ambitie waar kan maken.

Uiteraard bestaat het werk niet alleen uit werk en ambities. Op de momenten dat je daar niet mee bezig bent, wat doe je dan? Zijn er bepaalde hobby’s waar je, je mee bezig houdt?

Ik ben een hengelsport liefhebber. Ik doe het niet wekelijks, maar probeer wel een keer in de twee à drie weken te gaan. Dan ga ik met een groepje vrienden of met mijn zoontje.

Ik had er in het begin niet zo veel mee, maar ik zag altijd mensen vissen langs de kant of in vijvertjes. Op een gegeven moment heb ik toen een aantal mensen gesproken en die zeiden allemaal “het is echt rustgevend, moet je gewoon een keer proberen”. Ik ben toen eigenlijk gelijk naar huis gegaan en heb een hengel en haakjes besteld. Met m’n zoontje ben ik vervolgens naar de overkant gegaan, heb m’n hengel uitgegooid en binnen 10 minuten zag ik dat dobbertje onder water gaan. Het was geen grote vis, maar het moment dat, dat gebeurde gaf wel echt een kick. Dat smaakte naar meer!

Ik ga nu ook op zeebaars vissen in de zomer bijvoorbeeld. Bij de Maasvlakte met je hengeltje zitten is heel mooi en leuk om te doen. Het geeft een bepaalde rust, maar als je eenmaal beet hebt dan geeft dat juist weer een kick. Je moet het gedaan hebben om te weten hoe dat is.

Soms sta je een paar uur te vissen en dan vang je niks en soms heb je zo drie, vier vissen aan de haak. En als je met vrienden bent is het altijd gezellig, bakkie thee of koffie erbij, je eet wat en na een paar uurtjes vissen ga je lekker weer naar huis. Mocht je een keer mee willen dan ben je van harte welkom!

Dat klinkt inderdaad mooi, daar houd ik je misschien wel aan! Ik vond het leuk en interessant om dit interview met je te doen. Bedankt voor het delen van je verhaal en namens Esler veel succes met de gave projecten waar je mee bezig bent.

Gerelateerde blogs

Projectleider modificaties bij de Koninklijke Marine

  • Interview

Wat doet een projectleider modificaties bij de Koninklijke Marine? Wij ging…

Lees meer

Werkvoorbereider / Technisch Support medewerker laadpalen

  • Interview

Wij zetten graag onze collega's in de spotlight, omdat zij vaak bij mooie p…

Lees meer

Toezichthouder Bouwkunde op Schiphol

  • Interview

Wij zetten graag onze collega's in de spotlight, omdat zij vaak bij mooie p…

Lees meer

Interessante vacatures