Onze projecten: Sluisdeur IJmuiden Bij de opening van het sluizencomplex in 1930 was het de grootste schutsluis ter wereld met een afmeting van 400 meter lang.

12 juni 2024

Onze opdrachtgever SPIE beheert het onderhoudscontract Noordzeekanaal areaal van Rijkswaterstaat. Eén van de onderhoudsprojecten is het vervangen van de Noordersluisdeur aan de kanaalzijde van het sluizencomplex in IJmuiden. Onze professionals Gertjan en Dick werkten mee aan dit gave project. Een goede reden voor collega Peter om eens een kijkje te nemen!

Bij de opening van het sluizencomplex in 1930 was het de grootste schutsluis ter wereld met een afmeting van 400 meter lang, 50 meter breed en 15 meter diep. Nu is dat de Kieldrechtsluis in Antwerpen.

In de week voorafgaand aan de deurwisseling werd het deurendok geopend. Dit is het dok waarin de sluisdeuren gerenoveerd worden. De oude deur werd vervangen door een gerenoveerde reserve sluisdeur. De deur heeft een lengte van 53,5 meter, 7,3 meter breed en is 20 meter hoog.

Voor het verslepen werd de sluisdeur eerst gevuld met lucht, zodat deze ging drijven. Dit is een zeer precies werk, omdat over de lengte van de sluisdeur er maar een hoogteverschil mag zijn van 6 cm om problemen te voorkomen. Denk hierbij aan instabiliteit tijdens het verslepen. Duikers assisteerden bij het in- en uithijsen van de deur.

Het vervangen van de sluisdeur is succesvol afgerond, tot volle tevredenheid van de opdrachtgever. Een deurwisseling vindt eens in de vier à zes jaar plaats, dus voorlopig gaat deze deur nog lang mee!

Gerelateerde blogs

Werkvoorbereider / Technisch Support medewerker laadpalen

  • Interview

Wij zetten graag onze collega's in de spotlight, omdat zij vaak bij mooie p…

Lees meer

Toezichthouder Bouwkunde op Schiphol

  • Interview

Wij zetten graag onze collega's in de spotlight, omdat zij vaak bij mooie p…

Lees meer

Intelligente verkeerssystemen

  • Blog

De komende jaren verandert de wereld van verkeer en vervoer ingrijpend. Sys…

Lees meer

Interessante vacatures