Wat is een werkvoorbereider?

Een werkvoorbereider is iemand die actief is in de techniek en die zorgt voor de ondersteuning en voorbereiding van alle werkzaamheden binnen een project. Een werkvoorbereider is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor planningen, werktekeningen, werkinstructies en de inkoop van materialen.

Wat doet een werkvoorbereider?

Werkvoorbereiders werken vaak in team van verschillende disciplines. Denk aan uitvoerders, engineers en inkopers. Als werkvoorbereider breng je in kaart wat er voor een project moet gebeuren en zorg je voor alle benodigde middelen. Je bent verantwoordelijk voor het kostenplaatje en bewaakt de begroting. Na het voortraject houdt je de voortgang van het project in de gaten door bijvoorbeeld de project locatie te bezoeken.

Rollen van de werkvoorbereider

Per bedrijf verschilt het vaak welke deelfuncties er precies uitgeoefend worden, maar over het algemeen hebben werkvoorbereiders drie rollen: die van calculator, technisch tekenaar en planner. In de praktijk zullen de verschillende rollen van de werkvoorbereider elkaar vaak overlappen, maar soms wordt er toegespitst op een specifiek onderdeel van de werkzaamheden.

Calculator

De calculator maakt op basis van alle verzamelde informatie over het bouwproject berekeningen van de benodigde uren en materialen, zodat een begroting kan worden opgesteld. Hiervoor worden tekeningen, bestekken en overige informatie gebruikt zoals kost- en inkoopprijs.

Verder maak je als calculator onder andere risicoanalyses, beoordeel je offertes, bereken je eventuele besparingsmogelijkheden en zorg je voor een correcte nacalculatie.

Planner

In de rol van planner is men verantwoordelijk voor de (detail)planning van een project. Dat betekend het vaststellen van het benodigd aantal arbeidsuren, welk personeel daarvoor nodig is en het maken van een werkrooster. Daarnaast verschaffen planners de werkinstructies, zorgen voor de inkoop van materiaal, het verkrijgen van vergunningen en houden het contact met opdrachtgevers en leveranciers.

Technisch tekenaar

Een technisch tekenaar levert gedetailleerde technische tekeningen voor het project. Dit zijn tekeningen van bijvoorbeeld installaties of producten en zijn voorzien van maten, verwijzingen en bijschriften. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van CAD systemen zoals AutoCAD, BIM of Revit.

Waar werken werkvoorbereiders?

Een werkvoorbereider werkt bij technische bedrijven in de installatietechniek, elektrotechniek en werktuigbouwkunde. Dit kunnen aannemersbedrijven, ingenieursbureaus of architectenbureaus zijn.

Werkvoorbereiders worden meestal aangestuurd door een projectleider en werken nauw samen met klanten, leveranciers en (onder)aannemers.

Bekijk onze laatste vacatures