Interview: Projectleider bij gemeente Amsterdam Deze keer een interview met Marco Heine, een van de toppers die al een vrij lang dienstverband heeft bij Esler. Als projectleider / directievoerder heeft hij door de jaren heen aan een aantal hele mooie projecten gewerkt in de stadsilluminatie.

22 mei 2024

Voorstellen

Raoul: Marco je werkt al een aantal jaren bij ons. Hoe kwam het eerste contact tot stand? 

Marco: Ik ben via Peter Keijzer met jullie in contact gekomen. Ik kende hem van voor zijn tijd bij Esler. Ik was net voor mezelf begonnen met het bouwen van armaturen en hij had wel wat voor me in Amsterdam. Dat was toen voor maar een paar uur, maar dat werd vrij snel een stuk meer. Dat is nu bijna 5 jaar geleden. 

Wat is je gevoel na al die jaren bij Esler? 

Het gevoel bij Esler is gewoon goed en je bent niet zomaar een passant. Dat maakt het voor mij dan ook makkelijk om enkel met Esler te blijven werken. 

Trots op resultaten

Dat is altijd mooi om te horen! Je werkt als projectleider bij de gemeente Amsterdam. Op welk project ben je werkzaam?

Op heel veel verschillende projecten. Van simpele tot ingewikkelde storingen en vervangingsprojecten. De laatste projecten waren nogal intensief, maar zeer de moeite waard. Zowel de Jan Scheaferbrug als de Nesciobrug heb ik compleet mogen renoveren met een resultaat waar ik zeer trots op ben. 

Wat maakte die laatste projecten zo intensief?  

Het type armatuur dat ofwel specifiek voor die plek ontwikkeld is of (weer) moet worden ontwikkeld vanwege specifieke omstandigheden bij die locatie. Net zo belangrijk zijn daarbij alle stakeholders waar je mee te maken hebt; collega’s binnen de gemeente, burgers (die een veilig gevoel moeten hebben bij het gebruiken van de brug), de architect van de brug, lichtontwerper, politie, RWS, fietsersbond, de netbeheerder Liander.  

Uiteraard spelen ook de financiën een grote rol bij omvangrijke projecten als dit, er moet een goede begroting worden opgesteld waarbij alle risico’s zo goed mogelijk in kaart moeten worden gebracht en er geen (grote) verrassingen naar voren komen bij de uitvoering.  

Wat komt er bij zo’n complete renovatie kijken?  

De twee meest belangrijke zaken zijn de toe te passen materialen, omdat armaturen bijvoorbeeld onder jouw verantwoording ge-engineerd zijn en het blijven communiceren; alle stakeholders goed geïnformeerd houden of alles volgens planning verloopt en de kosten binnen het budget blijven. Dat zijn ook dingen waar ik goed in ben; mensen verbinden, samenwerken en resultaat behalen. 

Hoewel niet alles geheel vlekkeloos is verlopen zijn mede door alle goede contacten en afspraken beide projecten succesvol afgerond en zijn het weer echte blikvangers.  

En toen; Stadsilluminatie

Had je een paar jaar geleden verwacht dat je deze rol zou uitvoeren?  

Initieel kwam ik bij de gemeente Amsterdam voor een paar uur per week binnen als directievoerder, maar gaandeweg werd duidelijk dat er veel meer inspanning noodzakelijk was voor de asset Stadsilluminatie. Samen met Hans Akkerman (OG – Amsterdam) en de onderhoudsaannemer (Speer) hebben we dan ook heel veel vooruitgang geboekt in het inlopen van zeer veel achterstallig onderhoud, inclusief vervangingsprojecten en het bijwerken van het asset-beheersysteem.  

Het resultaat is dat de historische gebouwen die worden aangelicht, weer zorgen voor een fantastisch avondbeeld van de stad.   

Is dat ook wat jouw functie zo leuk maakt? Dat je resultaat ziet en impact hebt op de stad?

Leuke aan de functie toen ik net begonnen was, was het feit dat je echt iets moest opbouwen. De Stadsilluminatie was altijd een ondergeschoven kindje waardoor het nooit de aandacht kreeg die het verdiende, met heel veel achterstallig (en dus defecte verlichting) onderhoud als gevolg. Dat is gelukkig ook binnen de gemeente duidelijk geworden en ondertussen valt iedereen weer op hoe mooi Amsterdam in de avond is.   

Hoe is die omslag binnen de gemeente tot stand gekomen?  

Dat proces verliep heel geleidelijk. Toen ik net was gestart was, had de gemeente de asset OVL verbijzondert en gesplitst in OVL(openbare verlichting) en SI(StadsIlluminatie) waarbij de SI de laatste jaren niet geheel de aandacht kreeg die het verdiende. Er was een grote achterstand in data en onderhoud op straat.  

Samen met een pas gecontracteerde aannemer (SPEER Infra) die puur voor de SI was gecontracteerd is die achterstand weggewerkt. We hebben een heel groot deel van de bestaande installaties weer in ere hersteld en een ander groot deel verLED. Door deze successen kwamen er ook steeds meer Decoratieve vragen onze kant op, waarna uiteindelijk is besloten om deze asset ook bij de SI onder te brengen. L(ichtkunst)D(ecoratieve)S(tadsilluminatie) was geboren.  

En nu is het tijd om het stokje over te dragen.  

Wat zijn nu jouw ambities? Wat wil je bereiken?  

Vaak als ik ergens ben en ik zie iets moois, dan visualiseer ik daar meteen een verlichtte avondsituatie bij. Mooie projecten met verlichting realiseren is dus wel mijn ambitie. 

Dat soort projecten kunnen variëren van het vervangen van (tunnel)verlichting waardoor bijvoorbeeld een tunnel weer minder smoezelig wordt tot het extra aanbrengen van decoratieve elementen waardoor er een nog fijnere beleving wordt gecreëerd. Of het helpen van een architect die echt iets speciaals wenst.  

Daarnaast wil ik mijn eigen bedrijf Novolux uitbouwen tot een gerespecteerd leverancier van hoogwaardige, speciale, verlichting, waar de klant weet dat hij (en het project) centraal staat. 

Richt je, je daarnaast nog op andere dingen? 

Momenteel is het voornamelijk werk. Afgelopen periode was het vanwege Corona best heftig. Binnenkort hopelijk weer tijd om meer te lezen en te sporten. 

Welk(e) boek(en) ben je op het moment aan het lezen? Heb je een aanrader?  

Ik heb net De Beproeving van Stephen King uit, dat is wel een aanrader en griezelig in relatie tot de afgelopen Corona-periode. Een echte aanrader is Het Rad des Tijds, de tegenhanger van Game of Thrones. Een behoorlijk lange serie. Heb je geen zin om te lezen, vanaf deze maand is de serie op Prime te zien 😊. 

Wat zou je zelf nog kwijt willen? 

Als er vragen zijn over tunnel-, speciale en/of bijzondere verlichting; mailen kan naar marco@novolux.nl 😉  

Gerelateerde blogs

Werkvoorbereider / Technisch Support medewerker laadpalen

  • Interview

Wij zetten graag onze collega's in de spotlight, omdat zij vaak bij mooie p…

Lees meer

Toezichthouder Bouwkunde op Schiphol

  • Interview

Wij zetten graag onze collega's in de spotlight, omdat zij vaak bij mooie p…

Lees meer

Duurzaamheidscoördinator bij gemeente Amsterdam

  • Interview

We spraken met Eline de Leeuw in het Amstelpark over haar functie als duurz…

Lees meer

Interessante vacatures